Labormed-Pharma se aliniază noilor norme privind serializarea medicamentelor

11.2.2019

Începând cu data de 8 februarie, a intrat în vigoare și la noi în țară Directiva Europeană împotriva Medicamentelor Falsificate (FMD), concepută pentru a împiedica infiltrarea medicamentelor falsificate în lanțul de aprovizionare farmaceutic la nivel european. Fabrica noastră serializează cu succes încă din 7 ianuarie, în urma unei investiții în echipamente și softuri în valoare de peste 1 milion de euro.

Începând cu 9 februarie 2019, medicamentele care se eliberează pe bază de prescripție medicală pot fi puse în circulație de către producători numai dacă poartă noile elemente de siguranță, și anume un cod de bare 2D unic pentru fiecare cutie și un sistem de siguranță fizic – un sticker care sigilează ambalajul​​​.

Mecanismul de serializare și verificare a medicamentelor vine ca măsură a autorităților europene împotiva fenomenului de contrafacere a medicamentelor, care pune viețile pacienților în pericol și produce, la nivel mondial, pagube de sute de miliarde de euro, anual.

Pentru compania noastră, aceste noi reglementări au presupus investiții de peste 1 milion de euro atât în echipamente, cât și în softuri, precum și traininguri ale echipelor direct implicate. A fost vizată, în primul rând, Ambalarea, dar și departamente conexe precum Planificarea, Asigurarea Calității, IT-ul, SAP etc.