Vara ... afinele intra in scena! Acest superfruct face apel la imaginatia ta culinara tot timpul anului. Afinele proaspete sau congelate sunt fantastice in prajituri si shake-uri de fructe deci nu uita sa-ti faci provizii si pentru iarna! Dar... ce poti pregati cu ele, ceva pe placul copiilor si gustul adultilor? Iata cateva idei pentru desertul perfect:
Ingrediente:
4 oua
400g zahar
235 ml ulei
5ml extract de vanilie
500g faina
6g sare
5g praf de copt
460g frisca lichida
290g afine
Mod de preparare:
Incazeste cuptorul la 200 grade C. Unge cu unt 12 forme de briose. Intr-un castron mare bate bine ouale si zaharul pana devine o crema pufoasa. Continua sa amesteci in timp de torni usor uleiul, iar la final, adauga vanilia. Intr-un alt castron, combina faina, sarea si praful de copt. Combina cele 2 compozitii, adauga frisca lichida si amesteca pana la omogenizare. Incorporeaza si afinele dar usor.
Se imparte compozitia in cele 12 forme deja pregatite si se lasa in cuptorul incins 20 minute.
Ingrediente:
2 cesti afine proaspete sau congelate
1 ceasca cu lapte slab in grasimi
1/2 ceasca zahar
1 lingura cu suc proaspat de lamaie
1/2 lingurita vanilie.
Mod de preparare:
Amesteca intr-un blender ingredientele pana se omogenizeaza. Se toarna amestecul intr-un recipient, se acopera si se lasa la congelator 4-8 ore, amestecand la fiecare 2 ore. Se orneaza cu menta proaspata.
Ingrediente clatite:
clatite (facute din compozitia obisnuita: 3 oua, 500ml lapte, 300g faina, putin zahar dupa gust si un varf de sare)
125g afine
zahar pudra
Ingrediente umplutura:
250g branza ricotta
1 galbenuş de ou
coaja rasa si zeama de la o jumatate de portocala
putin zahar dupa gust
75g migdale macinate
75g zahar pudra
Ingrediente sirop de portocale:
75g unt
coaja rasa si zeama de la doua portocale
100g zahar pudra
Mod de preparare:
Pregateste clatitele si mentine-le caldute intr-un cuptor incalzit putin. Pune ingredientele pentru sirop intr-o tigaie mica si dizolva untul si zaharul la foc mic. La sa sa fiarba incetisor timp de 5 minute pana devine siropos. Amesteca ingredientele pentru umplutura pana se omogenizeaza (adaugi zahar dupa gust - cat de dulce doresti sa fie umplutura), apoi umpli fiecare clatita cu cate o lingura de amestec (incearca sa eviti sa umpli clatita pana in margini).
Impatureste clatitele in forma de patratele, aseaza-le intr-un vas termorezistent, peste care adauga jumatate din sirop. Creste temperatura cuptorului la 160° C si uita de ele timp de 15 minute.
Cand sunt gata, poti pune afinele in siropul ramas. Aseaza cate 2 clatite intr-o farfurie, toarna putin sirop peste ele si presara zahar pudra.